Varmepumper

Varmepumper flytter energi fra omgivelserne til husets opvarmningssystem. Det vil sige, at pumpen tager varme fra f.eks. udeluft eller jord og overfører den til radiatorer eller gulvvarme.

Til parcelhuse findes to typer varmepumper, som er de mest anvendte til erstatning for olie- eller gasfyr.

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe giver dig både varme og varmt vand. Den er billigere at installere end et jordvarmeanlæg og kræver ikke plads i din have. Til gengæld er den lidt mindre effektiv.

Jordvarmeanlæg/varmepumpe

Et jordvarmeanlæg giver dig både varme og varmt vand. Der findes både vandret og lodret jordvarme. Ved lodret jordvarme bores jordslangerne 120-180 meter lodret ned. Overfladen af hullet fylder typisk kun ca. 50 x 50 cm. Lodret jordvarme er ofte dyrere at etablere end almindelig, horisontal jordvarme.

Økonomi

Få tilskud til varmepumpe

Du kan få 13-30.000 kr. i tilskud til en luft til vand-varmepumpe eller jordvarmepumpe, hvis du skifter fra naturgas, oliefyr, elvarme eller biokedel i helårsboliger, som ligger uden for fjernvarmeområder. Varmepumpe er én af de billigste måder at opvarme på, og sammenlignet med olie og elvarme kan du ofte mere end halvere varmeregningen.

Byrådet vil endelig tage stilling til fjernvarmen i vores område når det endelige projekt er udarbejdet. Det vil formentlig blive engang i 2023

Indtil da er det muligt at få tilskud til varmepumpe via Energistyrelsen

Få varmepumpe på abonnement

Vil du gerne skifte dit olie- eller gasfyr ud med en klimavenlig varmepumpe, men meget gerne slippe for en stor investering og for at skulle vedligeholde løsningen selv? Så få en varmepumpe på abonnement.

Sådan fungerer det

Hvis du får en varmepumpe på abonnement, betaler du et engangsbeløb for oprettelse, et månedligt abonnement og for dit forbrug. Du behøver ikke sætte dig ind i teknologien, slipper for uforudsete udgifter og skal ikke bekymre dig om drift og service, da det er inkluderet i dit abonnement. Nemt, enkelt og godt for klimae

Link

Energistyrelsen, varmepumper på abonnement

Få reduceret elafgift

Når du varmer op med varmepumpe, kan du få reduceret elafgiften (ca. 80 øre pr kWh) Det kan du, hvis du bruger mere end 4.000 kWh om året, hvilket er tilfældet med brug af varmepumper.

Mere information

Hvis man overvejer en luft til vandvarmepumpe, skal man være opmærksom på, at man køber en af de gode A+++ modeller med et lavt støjniveau. På Energistyrelsens hjemmeside findes et ”støjberegnerprogram”, hvor man kan placere varmepumpen forskellige steder på sin egen grund via Google. Så man er sikker på, at man overholder loven og ikke generer sine naboer.

Yderligere spørgsmål

Der er flere, der har installeret varmepumper i vores områder, så det vil nok være muligt at tale med dem, der allerede har varmepumper.

Hvis du har interesse for at vide mere om lodret jordvarme, så er du velkommen til at kontakte Lisbeth og Karsten, Tjørnevænget 14 på 22 18 02 35. De har haft et velfungerende anlæg i en årrække.

Lars Nielsen fra bestyrelsen svarer også gerne på spørgsmål.

Energistyrelsen hjemmeside om varmepumper

Varmepumpelisten

Energistyrelsens støjberegner